Home » Hoe werkt het systeem van sociale strata in Colombia

Hoe werkt het systeem van sociale strata in Colombia

Wat zijn sociale strata in Colombia?
Foto van Alejandro Alfaro M in Unsplash

Wat zijn ‘Estratos’ in Colombia en hoe werkt dit unieke classificatiesysteem?

In Colombia worden woningen en buurten ingedeeld in “estratos”, een systeem dat vergelijkbaar is met sociale strata. Dit unieke systeem, dat in de jaren 90 door de Colombiaanse overheid werd geïntroduceerd, classificeert woningen op basis van fysieke kenmerken en de omgeving waarin ze zich bevinden. Het inkomen van de bewoners speelt geen directe rol.

Het hoofddoel van estratos is een eerlijke verdeling van kosten voor nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas. Door deze classificatie kunnen huishoudens met lagere middelen profiteren van subsidies, terwijl huishoudens in hogere estratos extra bijdragen betalen om deze subsidies te financieren.

De classificatie wordt beheerd door het Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE), dat een methodologie gebruikt om woningen te categoriseren.

De zes estratos in Colombia

Volgens wet 142 van 1994 en richtlijnen van het DANE zijn er zes estratos, elk met specifieke kenmerken en voordelen:

  1. Estrato 1: Zeer laag (Bajo-bajo) – Woningen in de meest kwetsbare gebieden.
  2. Estrato 2: Laag (Bajo) – Woningen met basisvoorzieningen in eenvoudige buurten.
  3. Estrato 3: Gemiddeld-laag (Medio-bajo) – Woningen met enige voorzieningen.
  4. Estrato 4: Gemiddeld (Medio) – Woningen met een standaard niveau van voorzieningen.
  5. Estrato 5: Gemiddeld-hoog (Medio-alto) – Woningen in buurten met veel voorzieningen.
  6. Estrato 6: Hoog (Alto) – Luxe woningen in exclusieve gebieden.

Wat betekent jouw estrato voor jouw kosten?

  • Estratos 1, 2 en 3: Deze huishoudens profiteren van subsidies op nutsvoorzieningen, waardoor hun kosten lager zijn.
  • Estrato 4: Dit is een neutrale categorie. Bewoners betalen de standaardtarieven zonder subsidies of extra toeslagen.
  • Estratos 5 en 6: Huishoudens in deze hogere categorieën betalen een extra toeslag bovenop de standaardtarieven om subsidies voor lagere estratos te financieren.

Estratos en veiligheid

Naast het bepalen van kosten voor nutsvoorzieningen en sociale subsidies, geven estratos vaak ook een indicatie van de veiligheid in een wijk of buurt. Wijken in lagere strata (estrato 1 en 2) worden doorgaans als minder veilig beschouwd, terwijl hogere strata (estrato 5 en 6) meestal geassocieerd worden met meer veiligheid.

  • Estrato 1 en 2: Deze buurten bevinden zich vaak in economisch kwetsbare gebieden met beperkte infrastructuur en politiepatrouilles. Dit kan leiden tot hogere criminaliteitscijfers en een minder veilige leefomgeving.
  • Estrato 3 en 4: Dit zijn typische middenklassewijken met een stabiele economische basis en relatief veilige omstandigheden. Hoewel criminaliteit nog kan voorkomen, is deze vaak minder ernstig en opportunistisch.
  • Estrato 5 en 6: Deze buurten bieden over het algemeen de hoogste mate van veiligheid. Ze beschikken vaak over beveiligde toegang, privébewaking en betere infrastructuur, waardoor criminaliteitscijfers laag blijven.

Hoewel estratos een goede indicatie zijn van de leefomstandigheden en veiligheid, zijn er altijd uitzonderingen. Het is raadzaam om niet alleen naar de estrato te kijken, maar ook de specifieke kenmerken van een wijk of buurt te onderzoeken voordat je een woning kiest.

Hoe kun je jouw estrato achterhalen?

Je estrato wordt vaak vermeld op de rekening van je nutsvoorzieningen. Wil je een officieel certificaat? Dat kan, bijvoorbeeld in Bogotá, via het online platform SINUPOT.

Wat te doen als je het niet eens bent met jouw estrato?

Als je denkt dat jouw woning onjuist is geclassificeerd, kun je bezwaar maken. Dit is hoe je dat doet:

  1. Dien een klacht in: Bij de gemeente binnen twee maanden na ontvangst van de classificatie.
  2. Wacht op beoordeling: De gemeente heeft maximaal twee maanden om de classificatie te herzien.
  3. In beroep gaan: Als de beslissing niet gunstig is, kun je in beroep gaan bij het Comité Permanente de Estratificación Local.

Het verschil tussen estratos en Sisbén

Hoewel beide systemen financiële ondersteuning bieden, hebben ze verschillende doelen:

  • Estratos: Gericht op woningen en buurten om nutsvoorzieningen eerlijk te verdelen.
  • Sisbén: Beoordeelt individuele en gezinssituaties om subsidies te verstrekken voor basisbehoeften zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Waarom is het systeem van estratos belangrijk?

Het systeem van estratos helpt middelen eerlijk te verdelen in een land waar grote sociaaleconomische verschillen bestaan. Het zorgt ervoor dat huishoudens met lage inkomens minder betalen voor essentiële voorzieningen, terwijl huishoudens met hogere inkomens bijdragen aan deze subsidies. Bovendien biedt het bewoners de kans om bezwaar te maken tegen onjuiste classificaties.

Conclusie

De estratos in Colombia hebben niet alleen invloed op de kosten van nutsvoorzieningen en de toegang tot subsidies, maar ze spelen ook een belangrijke rol in de perceptie van veiligheid en leefomstandigheden in een wijk of buurt. Estrato 1 en 2 worden vaak geassocieerd met hogere criminaliteitscijfers en beperkte infrastructuur, terwijl estrato 5 en 6 doorgaans veiliger en beter ontwikkeld zijn, met meer middelen voor beveiliging en voorzieningen.

Dit stratensysteem is oorspronkelijk ontworpen om sociaaleconomische ongelijkheden te verminderen en middelen eerlijk te verdelen. Hoewel het systeem effectief is in het differentiëren van kosten, roept het ook vragen op over de mate van eerlijkheid en effectiviteit.

Veiligheid, kosten, en leefkwaliteit zijn allemaal factoren om mee te nemen in je keuze voor een woning of investering in Colombia. Maar welke vastgoed gebieden zijn momenteel in opkomst? Lees hier over de opkomende kansen in de Colombiaanse vastgoedmarkt

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reset password

Voer uw e-mailadres in en we sturen u een link om uw wachtwoord te wijzigen.

Aan de slag met je account

om je favoriete huizen en meer op te slaan

Aanmelden met e-mail

Aan de slag met je account

om je favoriete huizen en meer op te slaan

Powered by Estatik
Scroll naar boven